Digital kompetanse er ingen fag på skole men burde være det mener Ola Erstad i sin bok "Digital kompetanse i skolen - en innføring" (utgitt av Kunnskapsforlaget i 2005). Den digitale kompetansen inngår i den kulturelle kompetansen som vi lærere bør utruste våre elever med for å takle utfordringene informasjonssamfunnet gir. For hver borger må forholde seg til kunnskapssamfunnet og til dets teknologiske rammer.
Det digitale har eksistert i og utenfor skole i noen tiår nå og det er på tide å få til en klarhet rundt begrepet.
Istedenfor å la oss forvirre av stor overflod av begrep som IT, IKT, teknologikompetanse, medial literacy, multimodalitet o.l. bør vi ifølge Erstad nøye oss med ett overordnede begrep digital kompetanse. Erstad trekker fram 2 viktige sider ved den opprinnelige betydningen av ordet kompetanse - det er å analysere (plukke frahverandre) og produsere (sette sammen), altså dømmekraft og handlingsberedskap i ett. Den opprinnelige betydningen av ordet digital er - det som har å gjøre med sifrene og fingrene,men fått betydningen av pc, altså digital kompetanse = pc kompetanse.
Hittil har elevenes og læreres bruk av digitale medier hatt lite til felles, og den enkelte lærer har ofte hatt aversjon mot digitale medier på grunn av tanken, at "det er allikevel elevene som vet mest om pc og internett".
For å få gjennnomført ideen om fag "digital kompetanse" på skolen foreslår Erstad at vi "plukker det fra hverandre" og deler inn i 5 undervisningsenheter:
1. Grunnleggende digitale ferdigheter (teksbehandling, bruk av datamaskin, internett og e-post). Utfordringen her er at teknologien utvikler seg hele tiden og man må oppdatere seg jevnt.
2. Kunnskap om digitale medier. Selv om mediene er en stor del av hverdagen til elevene, trenger de en opplæring i medienes rolle i samfunnet og et historisk blikk på utviklingen innen media. ”Det er mye vi og særlig barn og ungdommer kan lære på egen hånd men en stor del av mediakompetanse må læres”.
3. Fagspesifikke digitale kunnskaper. Her har man i digitale medier et hjelpemiddel for å få tilgang til siste nytt i forskjellige skolefag fra internett, for å drive med tilpasset opplæring i forhold til enkel elever. Digitale læremidler er ennå et nytt og lite gjennomarbeidet felt i fagdidaktikken.
4. Elevenes læringsstrategier;.Her må elevene rystes med metoder for å orientere seg i informasjonsoverfloden, være kritiske og velge bort irrelevante mediakilder.
5. Digital kompetanse er en del av den kulturelle dannelsen. som hver og en borger bør få opplæring i. Det er det overordnede målet med digital kompetanse og viktige holdninger dannes.
Erstad sin bok formidler 2 grunnleggende ideer:
1. den kluturelle dannelsen vi lærere har lyst til å gi elevene våre innebærer også en stor del av digital kompetanse.
2. gir oss en grov oppskrift på hvordan vi engstelige lærere kan ufarliggjøre faget for oss selv.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Et ryddig og godt sammendrag av artikkelen. Og det er viktige begrep du har valgt å vektlegge.
Hildegunn
Post a Comment